Autor Wiadomość
Kamil
 Post Wysłany: Śro 16:21, 25 Kwi 2007    Temat postu:

Liczymy na ciebie :) Nie zawiedź nas Yellow_Light_Colorz_PDT_18
Gabryś
 Post Wysłany: Sob 16:16, 21 Kwi 2007    Temat postu:

w co nie watpie Yellow_Light_Colorz_PDT_05 Yellow_Light_Colorz_PDT_08
QBA
 Post Wysłany: Pią 23:26, 20 Kwi 2007    Temat postu:

chłopcy nic się nie martwcie napewno jakoś wzbogacimy ta herbatke Yellow_Light_Colorz_PDT_08 bedzie kopała Yellow_Light_Colorz_PDT_09 wkońcu jestem smakoszem Yellow_Light_Colorz_PDT_02
Szamil
 Post Wysłany: Czw 21:03, 29 Mar 2007    Temat postu:

POŻYWIENIE ludności słowiańskiej składało się przede wszystkim z pokarmow roślinnych. Spożywano zboże, niekiedy prażone (prażmo), różne kasze, otrzymywane przez otłukiwanie ziarn zbóż w stępach (w wykopaliskach szczególnie często spotyka się kaszę jaglaną), oraz potrawy mączne, polewki, nawarki, zacierki, kisiele i inne. Z mąki przygotowywano też pierogi, smażono mliny (bliny), wypiekano podpłomyki i chleb. Jedzono groch, fasolę, soczewicę, rzepę, kapustę, ogórki, marchew i wiele innych roślin uprawionych lub dziko rosnących jak barszcz, lebioda, pokrzywa, z których przyrządzano polewki kwaśne lub potrawy w rodzaju szpinaku. Dość często jedzono grzyby. Jako przypraw używano chrzanu, czosnku, kopru i oczywiście soli. Jedzono też różne owoce z drzew hodowanych i dziko rosnących. Potrawy kraszono olejem roślinnym tłoczonym z maku, lnu lub konopi. Duże znaczenie w odżywianiu się ludności słowiańskiej miał nabiał: mleko, śmietana, sery, masło i jaja. Mięso miało przypuszczalnie mniejsze znaczenie w odżywianiu się ogółu ludności słowiańskiej, w jego spożyciu natomiast najsilniej uwidaczniają się różnice wynikające z pozycji społecznej konsumentów. Źródla ipsane przedstawiają jadłospis licznych uczt, ulubionej rozrywki książat słowiańskich, otaczających ich drużynników i możnych, w których przeważały różne mięsiwa. Mięso jadano gotowane, pieczone na rożnie, smażone lub wędzone. Z krwi gotowano polewkę zwaną juszycą. Znano też wędliny, kiełbasę wyrabianą z wątroby i kiszkę. Spożywano też wiele tłuszczu zwierzęcego, przede wszystkim słoniny. Powszechnie jedzono ryby zarówno słodkowodne, jak i morskie, te ostatnie często wędzone, suszone lub solone. Konsumpcja ryb rozszerzyła się w końcu wczesnego średniowiecza w związku z wprowadzeniem postów chrześcijańskich, które były surowo przestrzegane. Jako napoje służyły Słowianom woda i mleko, soki z drzew i jagód oraz piwo i miód sytny. W końcu wczesnego średniowiecza na ziemiach słowiańskich zaczęło się upowszechniać wino, ale raczej wśród przedstawicieli góry feudalnej.
Gość
 Post Wysłany: Pon 12:44, 18 Gru 2006    Temat postu:

Moim zdaniem szyć torebki powinni najmłodsi członkowie bractwa Yellow_Light_Colorz_PDT_08
Kamil
 Post Wysłany: Nie 12:32, 17 Gru 2006    Temat postu:

No wiesz. Wynajmie sie jakieś kobietki które są w tym kierunku uzdolnione. Bo wydaje mi sie ze zaden z nas tego chyba nie zrobi Yellow_Light_Colorz_PDT_13
Niemir (Cezary)
 Post Wysłany: Nie 12:29, 17 Gru 2006    Temat postu:

Cytat:
recznie szyte lniane torebki


A mnie ciekawi kto to bedzie szył?? Yellow_Light_Colorz_PDT_14
Kamil
 Post Wysłany: Nie 12:17, 17 Gru 2006    Temat postu:

No to troche tego potrzeba. Ale bedzie roboty przy zbieraniu
Szamil
 Post Wysłany: Nie 12:15, 17 Gru 2006    Temat postu:

Konkretnie do przełomu czerwca i lipca Yellow_Light_Colorz_PDT_05.

Sadze ze łącznie na rok będziemy potrzebowali do 20 kg lipy w wersju ultra wypas, oraz od 50 do 50 kg do 100 kg w wersji economy Yellow_Light_Colorz_PDT_18
Kamil
 Post Wysłany: Nie 11:57, 17 Gru 2006    Temat postu:

trzeba bedzie poczekać chyba az do wiosny jak lipa zacznie kwitnąć
Gabryś
 Post Wysłany: Nie 10:57, 17 Gru 2006    Temat postu:

to taki bajer,niezly pomysl!!tylko skad sie skopnie tyle tego kwiatu z lipy?
Szamil
 Post Wysłany: Sob 19:15, 16 Gru 2006    Temat postu:

Sw. STanislaw jest patronem trzezwosci - wiec woje musza wylewac za kołnierz Yellow_Light_Colorz_PDT_06 .

Lipa kojarzy sie ze szczepanowem.

Myslalem juz nad opakowaniami.
- Wersja utra wypas (limitowana) - recznie szyte lniane torebki z kwiatem z lipy sadzonej przez sw. STanislawa (jak głosi tradycja).
- Wersja ekonomiczno- popularna - kartonowe pudełka, z kwiatem lipy z innych drzew. Swja droga trzeba bedzie ich troche dosadzic. Rozmawialem juz na ten temat z ks. proboszczem.
Niemir (Cezary)
 Post Wysłany: Sob 17:56, 16 Gru 2006    Temat postu:

Bedziemy ja pic zawsze punkt 17.00 Yellow_Light_Colorz_PDT_02
Gabryś
 Post Wysłany: Sob 17:39, 16 Gru 2006    Temat postu:

Yellow_Light_Colorz_PDT_13 herbata lipowa??chociaz moze ito lepierj ze to herbata a nie cos innego!! Yellow_Light_Colorz_PDT_12
Szamil
 Post Wysłany: Pią 22:42, 15 Gru 2006    Temat postu:

Na poczatek bedzie herbata lipowa ze Szczepanowa. :}
Kamil
 Post Wysłany: Pią 17:54, 15 Gru 2006    Temat postu:

No raczej on to juz jest wtajemniczony takze......... hehe. Pasowało by jakie winko Św Stanisława Yellow_Light_Colorz_PDT_02 [/url]
Gabryś
 Post Wysłany: Czw 17:20, 14 Gru 2006    Temat postu:

nom mysle ze tymi trunkami to najbardziej bedziezaciekawiony nasz najwiekszy smakosz-Kuba!! Yellow_Light_Colorz_PDT_04
Niemir (Cezary)
 Post Wysłany: Nie 19:51, 10 Gru 2006    Temat postu:

Zarełko wspaniała żecz szczegunie po cieszkiej bitwie Yellow_Light_Colorz_PDT_07
A do tego jeszcze jakis wyborny trunek .... Yellow_Light_Colorz_PDT_09
Pitul
 Post Wysłany: Pon 8:58, 06 Lis 2006    Temat postu:

A odbedzie sie to ognisko w tym roku ??/ bo juz zglodnialem <lol>
Szamil
 Post Wysłany: Nie 22:54, 05 Lis 2006    Temat postu:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_polska_w_średniowieczu

O jedzeniu w średniowiecznej Poslce - w zarysie


Solaris phpBB theme/template by Jakob Persson
Copyright © Jakob Persson 2003



Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group